Mersin Limanı Karar Aldı, İhracatçılara Ekstra 2 Bin TL Yük Bindi

Dünya 14.03.2023 - 14:25, Güncelleme: 14.03.2023 - 14:25 24314+ kez okundu.
 

Mersin Limanı Karar Aldı, İhracatçılara Ekstra 2 Bin TL Yük Bindi

Mersin Limanının Kararı Sonrası İhracatta Sıkıntı Yaşanıyor
Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında çıkan yangın nedeniyle 3 ay süreyle kapalı kalacağı açıklanan İskenderun Uluslararası Liman’ındaki yüklerin, Mersin Uluslararası Limanı’na kaymasıyla oluşan yoğunluk, limanda yük operasyonlarını olumsuz etkiliyor. Sadece yanaşma programına alınan gemilerin ihracat yüklü konteynerlerinin liman sahasına alınması kararı sonrası, gemisi gelmeyen konteynerler liman sahasına alınmamaya başladı. DEPOLARDA YER SIKINTISI YAŞANIYOR İddialara göre, Lojistik firmaları ise dış depolardaki yer sıkıntısının had safhada olduğunu kaydettiler. Depolarda konteyner indirmek için fahiş fiyatlar istendiğinin altını çizen nakliyeciler “dış depolarda konteyner indirecek yer neredeyse yok gibi. Üstüne çok yüksek elleçleme bedelleri talep ediliyor. Şartlar gittikçe zorlaşıyor.” Diye konuştular. İHRACATÇILARA EKSTRA YÜK İhracat konteynerlerinin limana alınamamasından dolayı, ihracatçılara ortalama 2.000 TL’lik ekstra maliyet yükü gelmiş oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinden konteynerleri yükleyen ihracatçılar, konteynerlerin limana alınamamasından dolayı konteynerleri depolara indirmeye başladı. Yoğunluk artınca depolarda yer problemi başladı. Depoya indirilen konteyner için indirme bedeli, Gemisi gelen konteynerin limana girmesi için tekrar araca yükleme bedeli ve ara nakliye bedeliyle, ihracatçıya 1 konteyner için ekstra yaklaşık 2 Bin TL’lik maliyet faturası çıkmaya başladı. NAKLİYECİLER DE DERTLİ Lojistik sektörünün lokomotifi olan kara nakliye firmaları, konteynerlerin limana alınamamasından dolayı zarar etmeye başladıklarını belirttiler. Nakliyeciler, “Zaten ağır ekonomik koşullarla mücadele ediyoruz. Üzerine konteynerleri limana alamıyoruz. Depoda saatlerce bekliyoruz. Tekrar bir işe gitmek için konteyner alamıyoruz. Zarar üstüne zarar ediyoruz. Yetkililerin konuyu çözmesini istiyoruz.” Diye konuştular.
Mersin Limanının Kararı Sonrası İhracatta Sıkıntı Yaşanıyor

Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında çıkan yangın nedeniyle 3 ay süreyle kapalı kalacağı açıklanan İskenderun Uluslararası Liman’ındaki yüklerin, Mersin Uluslararası Limanı’na kaymasıyla oluşan yoğunluk, limanda yük operasyonlarını olumsuz etkiliyor.

Sadece yanaşma programına alınan gemilerin ihracat yüklü konteynerlerinin liman sahasına alınması kararı sonrası, gemisi gelmeyen konteynerler liman sahasına alınmamaya başladı.

DEPOLARDA YER SIKINTISI YAŞANIYOR

İddialara göre, Lojistik firmaları ise dış depolardaki yer sıkıntısının had safhada olduğunu kaydettiler. Depolarda konteyner indirmek için fahiş fiyatlar istendiğinin altını çizen nakliyeciler “dış depolarda konteyner indirecek yer neredeyse yok gibi. Üstüne çok yüksek elleçleme bedelleri talep ediliyor. Şartlar gittikçe zorlaşıyor.” Diye konuştular.

İHRACATÇILARA EKSTRA YÜK

İhracat konteynerlerinin limana alınamamasından dolayı, ihracatçılara ortalama 2.000 TL’lik ekstra maliyet yükü gelmiş oldu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden konteynerleri yükleyen ihracatçılar, konteynerlerin limana alınamamasından dolayı konteynerleri depolara indirmeye başladı.

Yoğunluk artınca depolarda yer problemi başladı. Depoya indirilen konteyner için indirme bedeli, Gemisi gelen konteynerin limana girmesi için tekrar araca yükleme bedeli ve ara nakliye bedeliyle, ihracatçıya 1 konteyner için ekstra yaklaşık 2 Bin TL’lik maliyet faturası çıkmaya başladı.

NAKLİYECİLER DE DERTLİ

Lojistik sektörünün lokomotifi olan kara nakliye firmaları, konteynerlerin limana alınamamasından dolayı zarar etmeye başladıklarını belirttiler.

Nakliyeciler, “Zaten ağır ekonomik koşullarla mücadele ediyoruz. Üzerine konteynerleri limana alamıyoruz. Depoda saatlerce bekliyoruz. Tekrar bir işe gitmek için konteyner alamıyoruz. Zarar üstüne zarar ediyoruz. Yetkililerin konuyu çözmesini istiyoruz.” Diye konuştular.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.