Mersin'de Kelebek İstilasının Sırrı Ne?

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.04.2019 - 21:46, Güncelleme: 07.04.2019 - 21:46 4135+ kez okundu.
 

Mersin'de Kelebek İstilasının Sırrı Ne?

Son günlerde Mersinlileri ürkütecek kadar çoğalan kelebekler vatandaşları tedirgin etti. En fazla kelebek istilası  Mersin otoyolunda görülüyor. İki gündür Mersin'de görülen kelebek istilası neyin habercisi? Halk arasında değiş olarak yorumlanan kelebek istilası kimine göre “depremin habercisi”, bazılarına göre ise “kuraklık ve Afrika sıcaklıkları habercisi” olarak yorumlandı. 15 GÜN SONRA BİTECEK! İ.Ü. Orman Fakültesi Entomoloji (böcek bilim) öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Selmi ise bu sorunun cevabını verdi.  Selmi'ye göreİ; "Kelebek kolonileri 8-10 yılda bir normal çoğalmanın yüzlerce katı fazla çoğalma patlaması yaşarlar. Yaygın adıyla gece kelebeği ya da gece güvesi, çingene güvesi olarak da bilinir. Tırtıl durumunda durmak bilmeden birçok bitkinin yaprakları kemirir, gelişmesini tamamlayıp kelebek haline geldiğinde de çevreye bir zarar vermez. Türkiye’de bu türün doğal düşmanları 150 kadardır bu nedenle doğa bu türün zararını kapatır. Özellikle Amerika kıtasında bu tür kelebeğin doğal düşmanı az olduğu için bitkilere zararı büyüktür ve ilaçlama yapılarak yok edilmeye çalıştı. 15 gün içinde üreme süreci tamamlanacaktır." DOĞANIN GÖSTERİSİNİ KAÇIRMAYIN İ.Ü. Orman Fakültesi, Orman Entomolojisi Koruma Anabilim Dalı Profesörü Tamer Öymen: Bu kelebeklere özellikle meşelerin olduğu yol kenarlarında daha sıklıkla rastlamak mümkün. Birkaç günlük bir olay, birkaç gün sonra bitecek. Lymantria dispar adlı bu türün erkekleri kahverengi. Daha ziyade onlara rastlamak mümkün. Çünkü şu anda uçarak dişi arıyorlar. Dişiler ise beyazımsıdır. Dişiler uçmazlar. Bu türün insanlara hiçbir zararı yoktur. Herkese doğanın bu gösterisini izlemesini öneririm.
Son günlerde Mersinlileri ürkütecek kadar çoğalan kelebekler vatandaşları tedirgin etti. En fazla kelebek istilası  Mersin otoyolunda görülüyor.

İki gündür Mersin'de görülen kelebek istilası neyin habercisi?

Halk arasında değiş olarak yorumlanan kelebek istilası kimine göre “depremin habercisi”, bazılarına göre ise “kuraklık ve Afrika sıcaklıkları habercisi” olarak yorumlandı.

15 GÜN SONRA BİTECEK!

İ.Ü. Orman Fakültesi Entomoloji (böcek bilim) öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Selmi ise bu sorunun cevabını verdi. 

Selmi'ye göreİ; "Kelebek kolonileri 8-10 yılda bir normal çoğalmanın yüzlerce katı fazla çoğalma patlaması yaşarlar. Yaygın adıyla gece kelebeği ya da gece güvesi, çingene güvesi olarak da bilinir.

Tırtıl durumunda durmak bilmeden birçok bitkinin yaprakları kemirir, gelişmesini tamamlayıp kelebek haline geldiğinde de çevreye bir zarar vermez. Türkiye’de bu türün doğal düşmanları 150 kadardır bu nedenle doğa bu türün zararını kapatır. Özellikle Amerika kıtasında bu tür kelebeğin doğal düşmanı az olduğu için bitkilere zararı büyüktür ve ilaçlama yapılarak yok edilmeye çalıştı.

15 gün içinde üreme süreci tamamlanacaktır."

DOĞANIN GÖSTERİSİNİ KAÇIRMAYIN

İ.Ü. Orman Fakültesi, Orman Entomolojisi Koruma Anabilim Dalı Profesörü Tamer Öymen: Bu kelebeklere özellikle meşelerin olduğu yol kenarlarında daha sıklıkla rastlamak mümkün. Birkaç günlük bir olay, birkaç gün sonra bitecek. Lymantria dispar adlı bu türün erkekleri kahverengi.

Daha ziyade onlara rastlamak mümkün. Çünkü şu anda uçarak dişi arıyorlar. Dişiler ise beyazımsıdır. Dişiler uçmazlar. Bu türün insanlara hiçbir zararı yoktur.

Herkese doğanın bu gösterisini izlemesini öneririm.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.